رژیمهای گیاهی درمان ریزش مو میتوانند در برخی از بیماران به خوبی درمانهای دارویی تاثیر داشته باشند ولی نوع ریزش مو و نوع درمان حتما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد
چرا که افراد غیرمتخصص ممکن است در تشخیص علت ریزش دچار خطا شده و با تجویز رژیمهای گیاهی فرصت درمان مناسب را از بیمار بگیرند و یک ریزش موی قابلدرمان را به ریزش موی بدون بازگشت تبدیل نمایند. شایان ذکر است که در بیشتر مواقع درمانهای دیگر، مانند داروها، لیزر درمانی کمتوان و مزوتراپی همراه با رژیم غذایی گیاهی برای درمان استفاده میشوند.
به گفته دکتر نوایی، برنامه رژیمهای گیاهی به خوبی میتوانند به عنوان یک جایگزین برای بیمارانی که هنگام مصرف کردن مکملهای آهن و کلسیم از یبوست رنج میبرند، بیمارانی که در حال حاضر یک رژیم غذایی متعادل دارند اما به اثر آنتیاکسیدانی بیشتری نیاز دارند یا بیمارانی که پس از مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی احساس سنگینی و پف شدگی میکنند، باشند. این درمانهای گیاهی اکثرا شامل آنتیاکسیدانها میباشند، آنتیاکسیدانها مواد مغذی مشتق شده از غذاهای بسیار مقوی میباشند که در بعضی موارد به جای مکملهای ویتامینی استفاده میشوند.
تأثیر رژیم غذایی و تغذیه گیاهی بر ریزش مو
آنچه که ما میخوریم نقش عمدهای در چگونگی عملکرد بدن ما دارد. مصرف مکرر برخی مواد غذایی میتوانند برای بدن ما مضر باشد. مطالعات بسیاری نشان میدهد که فقدان مواد غذایی لازم و ویتامینها یا افزایش بیش از حد آنها میتواند باعث ریزش مو شود. در ادامه به مواد غذایی که تاثیر بسیاری در ریزش مو در زنان و مردان دارند، پرداخته شده است.
۱- برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف وعدههای غذایی پرچرب و وعدههای غذایی مکرر گوشت قرمز میتواند هورمونهای جنسی را افزایش دهد و این افزایش به نوبه خود در افزایش ریزش موهای سر اثر میگذارد. هم زنان و هم مردان ممکن است به این خاطر دچار ریزش مو شده و موهای خود را از دست بدهند.
بهعنوان مثال DHT یک هورمون جنسی است و -۵α ردوکتاز، یک آنزیم که باعث تولید DHT از تستوسترون در غدد آدرنال، فولیکولهای مو، بیضه و پروستات میشود DHT نقش مهمی در ریزش مو ایفا میکند. الگوهای طاسی مردانه، توسط پیازهای موی حساس به DHT ایجاد میشوند. این پیازها با شروع اثر این هورمون موهای غیرطبیعی تولید میکنند، موهایی کوچک، کرکی و ظریف با طول عمر کوتاهتر. این پیازها اکثرا در نواحی خط مو، روی سر و فرق سر توزیع شدهاند پس بیشتر حجم ریزش مو در این نواحی دیده میشود که منجر به ایجاد الگوهای مختلف ریزش مو میگردد.
۲- همچنین مصرف بالای شکر باعث آزاد شدن انسولین و تستوسترون از پروتئینهای حامل آنها میشود در نتیجه میزان هورمونهای اولیه بیشتری برای تبدیل به DHT در دسترس قرار میگیرد.
۳- دو نوع ویتامین وجود دارد؛ محلول در چربی و محلول در آب. ویتامینهای محلول در چربی K-E-D-A هستند و برای درخشش مو ضروریاند. افرادی با رژیم غذایی بدون چربی و کسانی که رژیم غذایی سخت دارند تا زمانی که ماده مغذی جایگزین مناسب این ویتامینها را مصرف نکنند از ریزش مو رنج میبرند. توجه داشته باشید که در همه رژیمهای غذایی استاندارد حداقل ۱۰% از کالری باید از چربیها تأمین شود. دکتر پارسا نوایی گفت: از اجرای خودسرانه رژیمهای غذایی بپرهیزید و حتما برای دریافت رژیم غذایی مناسب خود به یک متخصص تغذیه حاذق مراجعه نمایید.
۴- مصرف غذاهای آماده (فست فود)، MSG موجود در مواد غذایی چینی، مواد نگهدارنده، مواد افزودنی و طعمدهندههای مصنوعی در غذاهای فرآوری شده و آبمیوههای بستهبندی شده، نه تنها عاری از هرگونه ارزش غذایی هستند بلکه باعث افزایش فعالیتهایی میشوند که در نهایت DHT ایجاد میکنند.
۵- افراد عاشق گوشت مرغ دارای خطر بالا برای ریزش مو هستند. مرغها امروزه بهصورت مصنوعی با استفاده از مشتقات هورمونی، قرصهای ضدبارداری، آرامبخشها و آنتیبیوتیکها برای جلوگیری از بیمار شدنشان پروار میشوند. استروژن موجود در مرغ باعث بزرگتر شدن سینهها در پسران و قاعدگی زودرس در دختران میشود و با تغییر در تعادل هورمونها، ریزش مو ایجاد میکنند.
۶- رژیم غذایی گیاهخواران یا ویگنها که مشتمل بر رژیم غذایی عاری از گوشت یا تخممرغ هستند منجر به کمبود ویتامین B12، عناصر مغذی کم یاب، مواد معدنی مانند آهن و روی میشوند. این کمبودها از علل عمده ریزش مو هستند.
۷- مصرف مکرر الکل، باعث کاهش جذب آهن، اسید فولیک، روی و مواد مغذی میشود که این نقص تغذیهای ریزش مو ایجاد میکند.
۸- مصرف میزان نامناسب آب، کار کردن خدمه پرواز در کابینهای تحت فشار هواپیما، شیفت شبانه و تغییر ریتم شبانهروزی میتوانند همگی منجر به ریزش مو شوند.
۹- سیگار کشیدن باعث تنگ شدن شریانها و مویرگهای ظریف انتهایی پوست سر شده و همچنین باعث تجمع رادیکالهای آزاد و تبادل ضعیف اکسیژن از ریهها به پیازهای مو میشود که در نتیجه منجر به ریزش مو میگردد.
ریزش موی ارثی یک بیماری نیست، بلکه یک روند طبیعی در افرادی است که ژن ریزش مو را دارا هستند، بنابراین هیچ راهی برای جلوگیری از ریزش مو وجود ندارد. هیچ داروی پیشرفته جادویی وجود ندارد که بتواند به یکباره موهای از دست رفته را بازگرداند پس فریب تبلیغات تلویزیونی بیپایه و اساس را نخورید اما با درمانها و مراقبتهای خاص میتوان این روند طبیعی ریزش مو را تا حدودی به تعویق انداخت. رژیم گیاهی باید همزمان با درمانهای دیگر انجام شود. ما باید رژیم تغذیه گیاهی را دنبال کنیم، غذاهایی مناسب بخوریم و از غذاهایی که باعث مشکلات میشوند اجتناب کنیم.
استفاده دقیق از ویتامین با دوز مناسب، تعادل مواد مغذی و معدنی را تضمین میکند، آنتی اکسیدان ها رادیکالهای آزاد را خنثی میکند که نتیجه همه این موارد حفظ بیشتر سلامت موها میباشد.
استفاده از گیاهان دارویی تنها زمانی موثر است و باعث سلامتی و رشد مو میشود که هنوز طاسی کامل در فرد بروز نکرده است. ما پیشنهاد میکنیم برای یک دوره ۴ یا ۵ ماهه این مراقبتها را انجام دهید سپس ۲ تا ۴ ماه درمانها را متوقف کنید و ریزش مو را تحت نظر بگیرید، اگر دوباره ریزش مو یا رشد موی آهسته را مشاهده کردید، مراقبتهای فوق را دوباره شروع کنید اما به خاطر داشته باشید در افراد طاس به دلیل فیبروز فولیکولهای مو و مرگ پیازهای مو هیچ رژیم غذایی و حتی داروی گیاهی یا شیمیایی وجود ندارد که بتواند موجب بازگشت موهای از دست رفته بشود، در این افراد تنها راه درمان طاسی سر انجام عمل جراحی کاشت موی طبیعی است.
سلام ببخشید اگر بخوام رژیم تغذیه گیاهی را شروع کنم دچار ریزش مو خواهم شد؟
سلام
یکی از عوامل ریزش مو عدم تامین ویتامین ها و مینرال های لازم برای سلامت پوست و مو به میزان کافی می باشد یکی از معروفترین این ویتامین ها که در رژیم های غذایی افراد وگن یا گیاهخواران با کمبود مواجه می شود ویتامین B12 می باشد ، لذا اکیدا توصیه می شود که برای دوری از عوارض احتمالی ، تصمیم و اجرای رژیم های خاص غذایی حتما با مشورت و نظارت یک متخصص تغذیه صورت پذیرد.
شاد و سلامت باشید
سلام پوسیدگی دندان و مشکلات دهان هم باعث ریزش مو تشدید آن میشه؟
سلام
خیر اما چنانچه این مشکلات باعث ایجاد مشکل در تغذیه گردد امکان ریزش مو وجود دارد همچنین برخی از بیماری ها مانند بیماری شوگرن ممکن است عوارضی مانند ریزش مو و پوسیدگی همزمان دندان ها ایجاد نمایند.
شاد و سلامت باشید