فهرست محتوا
ریزش مو چه در مردان و چه در زنان یک مسئله جهانی بوده و در همه نژادها و در همه کشورهای جهان مشاهده میشود، اما ریزش مو در برخی موارد تحت تاثیر شرایط محیطی، آب و هوایی، تغذیهای و حتی مسئله فرهنگ و پوشش قرار میگیرد. ایران نیز از این مسئله مستثنی نبوده و مسائل گوناگونی در شروع و پیشرفت ریزش مو در آقایان و خانمهای ایرانی تاثیر گذار میباشد. در این مقاله به بررسی برخی از مهمترین دلایل ریزش مو در خانمهای ایرانی میپردازیم.
علل ریزش مو در زنان ایرانی
مهمترین دلایل ریزش مو در خانمهای ایرانی در شکل «۱» نمایش داده شده است و در ادامه به ترتیب شیوع توضیح داده شده است.
شکل ۱: علل ریزش مو در زنان ایرانی
۱- فقر آهن
نه تنها در ایران بلکه در همه جهان فقر آهن مهمترین علت ریزش مو در زنان میباشد، چرا که وقوع عادت ماهیانه در زنان همیشه عاملی برای از دست دادن خون و به تبع آن کاهش منابع آهن بدن میباشد. عدم وجود عادت ماهیانه در مردان آنها را از بروز ریزش مو به دلیل فقر آهن بهعنوان مهمترین علت ریزش مو در مردان مبرا مینماید، البته در موارد محدودی و غالبا به دلیل وقوع برخی از بیمارهای منجر به از دست رفتن خون یا منابع ذخیره آهن بدن ممکن است ریزش مو در آقایان به دلیل فقر آهن نیز بروز نماید ولی این دلایل بسیار شایع نمیباشد.
تصویر ۱: کم خونی
۲- کمبود ویتامین D
در تحقیقات بهعملآمده در ایران مشخصشده است که کمبود ویتامین Dبعد از فقر آهن، دومین عامل ریزش مو در خانمها میباشد. جهت ساختهشدن ویتامین Dموردنیاز بدن لازم است هرروز به مدت حداقل یک ربع ساعت بخشهایی از پوست بدن بدون هیچ پوششی مستقیما در مقابل تابش نور خورشید قرار بگیرد.
بنا به گفته دکتر پارسا نوایی در ایران و دیگر کشورهای اسلامی به دلیل نوع پوشش و همچنین کاربرد کرمهای ضد آفتاب برای صورت، خانمها از دریافت اشعهی UVA آفتاب که جهت ساخت ویتامین D ضروری است محروم میشوند و این مسئله باعث شیوع ریزش مو در خانمها میشود و این در حالی است که غالب پزشکان از این مورد غافل هستند و با تجویز داروهای دیگر درصدد رفع مشکل برمیآیند. شایانذکر است که دریافت ویتامین D از راه مواد مغذی مثل لبنیات و تخممرغ بسیار محدود بوده و این مواد بیشتر کلسیم موردنیاز بدن را فراهم میآورند.
۳- چاقی
شاید خیلی دور از ذهن به نظر برسد اما لازم است بدانید یکی دیگر از علل شیوع ریزش مو در خانمهای ایرانی، افزایش هورمونهای مردانه به دلیل چاقی ناشی از استفاده از فستفودها و عدم تحرک بدنی لازم میباشد. بافت چربی بهعنوان محلی برای تبدیل برخی از هورمونهای استروئیدی به مشتقاتی از هورمونها که مشابه هورمون تستوسترون باعث شروع و پیشرفت ریزش موی تیپ مردانه در زنان میشود و سالهاست که بهصورت علمی اثباتشده است. درواقع بدن زنان ۴ نوع هورمون مردانه بهجز تستوسترون دارد که دو نوع از این هورمونها به نام آندروستندیون و دی هیدرو اپی آندسترون در بافت چربی تبدیل به تستوسترون میشوند و بدین گونه سطح هورمون مردانه در زنان چاق بسیار بالاتر است.
۴- تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک(PCO)
تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک یکی دیگر از دلایل مهم ریزش موهای شدید تیپ مردانه و حتی بروز موهای زائد در نواحی سبیل و ریش صورت زنان میباشد. این بیماری بسیار شایع بوده و ۶ تا ۱۰ درصد زنان سن باروری را تحت تاثیر قرار میدهد و بهجز ریزش مو با دیابت، ناباروری و غیره در ارتباط است. اصلیترین نشانه این بیماری اختلالات قاعدگی و نامنظم شدن دورههای عادت ماهیانه است. این بیماری آزمایش خون اختصاصی نداشته و با رد سایر علل بیماری و کمک گرفتن از سونوگرافی و آزمایش سطح خونی برخی از هورمونها تشخیص قطعی انجام میشود. درمان و پیگیری این بیماری بر عهده متخصصین زنان و زایمان میباشد.
تصویر ۲: سندروم تخمدان پلی کیستیک
۵- اختلالات غده تیروئید
هم کمکاری تیروئید و هم پرکاری تیروئید ازجمله علل شایع ریزش مو در خانمها میباشد. بررسی دورهای هورمونهای تیروئیدی مخصوصا در افرادی که سابقه خانوادگی اختلالات تیروئید دارند و یا نشانههایی از مشکلات تیروئیدی را بروز میدهند بهترین راه پیشگیری از پیشرفت ریزش مو وابسته به این مشکل است. درمان و پیگیری این بیماری بر عهده متخصصین داخلی یا فوق تخصص غدد میباشد.
تصویر ۳: اختلالات تیروئید
اقدامات لازم برای درمان ریزش مو در زنان
بهمحض اینکه احساس کردید ریزش موی روزانه بیش از حالت عادی شده و یا اینکه قسمتهایی از پوست سر که قبلا قابلمشاهده نبوده اکنون بهوضوح قابل رویت است به یک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید. شایانذکر است ریزش روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو طبیعی بوده و دلیلی بر از دست دادن دائم موها نمیباشد.
دکتر پارسا نوایی متخصص کاشت مو کلینیک دکتر نوایی اشاره کرد که خانمهای مبتلا به ریزش مو باید در مراجعه به پزشک معالج خود برای بررسی بیشتر دلیل ریزش مو خواستار اندازهگیری آزمایشگاهی میزان ویتامینD، آهن خون و سطح هورمونهای مردانه شوند تا در صورت نقصان با صلاحدید پزشک از داروها و مکملهای لازم بهرهمند شوند.
همچنین در مورد بیماری تخمدان پلی کیستیک باید توجه داشت که ریزش مو یکی از نشانههای مؤخر بیماری بوده لذا با بروز نشانههای اولیه این بیماری بهتر است به یک متخصص بیماریهای زنان و زایمان مراجعه نمایید.
نشانه اصلی این بیماری نامنظم شدن دورههای عادت ماهیانه میباشد که باید حتما تحت نظر یک متخصص بیماریهای زنان و زایمان تحت مداوا قرار گرفته و بهصورت دورهای ارزیابی شود. چکاپ روتین بهترین راه بررسی هورمونهای تیروئید میباشد.
در نظر داشته باشید که برخلاف سه مورد اول، تنبلی تخمدان و اختلالات تیروئید درمان دائم و قطعی نداشته و مرتبا باید تحت نظر متخصص مربوطه جوابدهی به درمان و نهفتگی بیماری ارزیابی شود پس چنانچه در صورت بهبود اولیه درمان بیماری ادامه نیابد ممکن است عوارض مربوطه از جمله ریزش مو مجدد عودت پیدا کنند. همچنین دکتر نوایی اضافه کرد که نگران نباشید، درمان ریزش مو در زنان در بسیاری از موارد همزمان با شروع مصرف مکملهای تغذیهای، کاهش وزن و درمان دارویی تخمدان تنبل و مشکلات تیروئید ریزش مو متوقف شده و یا حتی رشد مجدد موها رویت میشود.
سلام مطلبتون خیلی خوب بود ممنون، من مدتی هست که دچار ریزش مو شدم و خیلی درمان گیاهی و دارویی انجام دادم ولی تاثیری نداشته الان با خوندن این مطلب فهمیدم که دلیل ریزش مو من ممکن هست یکی از مواردی باشه که شما بهش اشاره کردید و باید یک آزمایش چکاب بروم
باسلام و تشکر از حسن نظر شما
بله
البته در این مقاله به پنج دلیل شایع و مهم ریزش مو در زنان ایرانی اشاره شده است. دلایل دیگری نیز وجود دارد که در این مقاله اشاره نشده است . بهترین راه برای شناخت دلیل و درمان ریزش موی خود کمک گرفتن از یک متخصص پوست و مو می باشد ، پس بهتر است با مشورت پزشک اقدام به انجام آزمایشات چکاپ نمایید.
شاد و پیروز باشید
سلام در صورت ریزش مو شدید و عدم جواب دادن به داروهای درمانی ریزش مو خانم ها هم می توانند کاشت مو انجام بدهند؟
سلام
در مقاله کاشت مو در زنان این سایت به صورت کامل توضیح داده شد که اگر ریزش مو تنها در نواحی جلو و روی سر باشد امکان کاشت مو وجود دارد ولی اگر نواحی بانک مو نیز درگیر ریزش مو باشند بهترین راه انجام اسکالپ میکروپیگمنتیشن یا اصطلاحا اسکالپ سر می باشد.
شاد و سلامت باشید
سلام من 28 سال سن دارم و دو سال ریزش مو شدید دارم انواع درمان گیاهی و شیمیایی را زیر نظر پزشک های متخصص هر حوضه انجام دادم ولی تاثیر چندانی نداشته و از این بابت خیلی ناراحتم الان یکنفر بهم مزوتراپی را پیشنهاد داده به نظرتان موثره و جواب میده؟
سلام
بله مزوتراپی در برخی از موارد ریزش مو می تواند موثر باشد همچنین شما می توانید بصورت همزمان اقدام به انجام اسکالپ سر نمایید ، اسکالپ سر یکی از بهترین روش ها در ایجاد حالت پرپشتی و تراکم مو در افرادی است که کاندید کاشت مو نبوده و به درمان های غیر جراحی ریزش مو نیز پاسخ نمی دهند.
شادو سلامت باشید
سلام وقت بخیر علت این که کف سر جوش های چرکی میزنه چی میتونه باشه؟
سلام
علل مختلفی منجربه بروز جوش های چرکی می شوند ، حتما برای ویزیت و بررسی بیشتر به یک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید.