درمان ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک
درمان ریزش مو ناشی از سندروم تخمدان با روشهای مختلفی قابل انجام است که گزینههای درمان برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) میلیونها زن را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد و یکی از علائم ناراحت کننده آن ریزش مو است. در ادامه به بررسی چرایی و چگونگی وقوع آن پرداخته شده است و انواع روشهای جلوگیری و درمان ریزش مو تخمدان پلی کیستیک مورد بررسی قرار گرفتهاند.
با توجه به این که انواع روشها از جمله دارو درمانی، درمانهای موضعی و اصلاح سبک زندگی جزء اصلی درمان ریزش مو PCOS هستند، هر یک از این روشهای درمانی به طور جداگانه توضیح داده شدهاند.
PCOS چگونه باعث ریزش مو میشود؟
ریزش مو به دلیل PCOS یک نگرانی رایج است. این وضعیت با عدم تعادل هورمونی مشخص میشود که نقش اساسی در سلامت مو دارد. زنان مبتلا به PCOS اغلب مقدار زیادی آندروژن (هورمون) مانند تستوسترون را تجربه میکنند که میتواند منجر به نازک شدن موها و ریزش موی زنانه شود.
اثرات عدم تعادل هورمونی مرتبط با PCOS ممکن است باعث شود موهای شما خشک، شکننده و آسیب دیده شوند. این به طاسی الگوی زنانه و ریزش مو کمک میکند که ممکن است باعث شود زنان نسبت به ظاهر خود احساس خودآگاهی داشته باشند.
درک عوامل مؤثر در ریزش موی PCOS برای مدیریت مؤثر حیاتی است. ریزش موی ناشی از سندروم تخمدان نتیجه عدم تعادل هورمونی، مقاومت به انسولین و التهاب است که منجر به اختلال در چرخه رشد مو، نازک شدن و ریزش مو میشود. در جدول زیر علت ریزش مو ناشی از تخمدان پلی کیستیک به همراه توضیحات کامل مورد بررسی قرار گرفتهاند.
علت ریزش مو ناشی از pcos | توضیحات |
عدم تعادل آندروژن | سندرم تخمدان پلی کیستیک اغلب شامل آندروژنهای بالا مانند DHT میشود که فولیکولهای مو را کوچک میکند و چرخه رشد مو را کوتاه میکند و منجر به نازک شدن و شکننده شدن موهای زائد میشود. |
مقاومت به انسولین | سطوح بالای انسولین مرتبط با مقاومت به انسولین میتواند تولید آندروژن را تحریک کرده و باعث التهاب شود و فولیکولهای مو را تحت تاثیر قرار دهد. |
التهاب | التهاب چرخه رشد مو را مختل میکند، موهای بیشتری را وارد فاز استراحت (تلوژن) میکند و باعث افزایش ریزش و نازک شدن مو میشود. |
اساساً، همه این عوامل ریزش مو تخمدان پلی کیستیک، چرخه رشد مو را مختل میکنند و فولیکولهای مو را تحت تأثیر قرار میدهند و در نتیجه باعث افزایش ریزش، نازک شدن و ریزش موی زنانه میشوند.
بین ریزش موی زنانه، PCOS و آلوپسی آندروژنیک ارتباط وجود دارد. آندروژنها (هورمونهای “مردانه” مانند DHT، دی هیدروتستوسترون) در همه جنسیتها یافت میشوند زیرا به بلوغ، میل جنسی و تنظیم رشد مو کمک میکنند. با آلوپسی آندروژنتیک، این سطوح هورمونی بیش از حد بالا است و در نتیجه ریزش مو میتواند اتفاق بیفتد.
افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای سطوح بالاتری از آندروژن نسبت به دیگر افراد هستند که باعث نازک شدن موهای سر و ریزش مو میشود. 20 تا 30 درصد از افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دچار ریزش مو هستند.
اگر موهای خود را به دلیل PCOS از دست بدهید، احتمالاً به خودی خود رشد نمیکنند، برای تحریک رشد موهای جدید باید از برخی درمانها استفاده کنید.
انواع روشهای درمان ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان
ریزش موی ناشی از این سندرم به دلیل عدم تعادل هورمونی ایجاد میشود، بنابراین تنظیم هورمونها بخش مهمی از درمان محسوب خواهد شد. تنظیم هورمونها به کمک انواع مختلفی از داروها قابل انجام است و باید داروهای مورد استفاده حتما توسط پزشک متخصص در این زمینه تجویز شود. به یاد داشته باشید که ممکن است برای پیدا کردن داروی مناسب، به امتحان کردن چند داروی مختلف نیاز پیدا کنید، تا بفهمید کدامیک برای شما موثرتر است.
همچنین ذکر این نکته ضروری است که برای دریافت نتیجه بهتر، نیاز است که در کنار دارو درمانی، اصلاح سبک زندگی را رعایت نمایید. خوشبختانه، چندین درمان موثر و تنظیم سبک زندگی میتواند به مدیریت علائم ریزش مو مرتبط با PCOS کمک کند که در ادامه انواع روشهای درمان ریزش مو تخمدان پلی کیستیک معرفی شدهاند.
درمان ریزش مو تخمدان پلی کیستیک با دارو
پزشک شما ممکن است داروهایی مانند آنتی آندروژنها یا داروهای ضد بارداری هورمونی (قرصهای ضد بارداری) را توصیه کند. این داروها با تنظیم سطح آندروژن عمل میکنند که میتواند به کاهش نازک شدن و ریزش مو کمک کند.
پزشک شما همچنین ممکن است متفورمین را برای کمک به کنترل سطح انسولین و قند شما تجویز کند. این به نوبه خود میتواند برخی از علائم را در زنان مبتلا به PCOS کاهش دهد، مانند ریزش مو و موهای شکننده، خشک یا آسیب دیده.
بسیار مهم است که با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا مناسبترین دارو را برای مشکلات موی مربوط به PCOS و سایر علائم تجویز کند. از داروهای خوراکی و درمانهای موضعی گرفته تا تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی، کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای کمک به موهای خود در هنگام ابتلا به PCOS انجام دهید.
درمان ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان با اصلاح سبک زندگی
اصلاح سبک زندگی به معنای انجام تغییراتی در عادات و رفتارهای روزمره خود است که بهبود کیفیت زندگی و سلامتی را به هدف دارد. این تغییرات میتواند شامل مواردی مانند بهبود تغذیه، افزایش فعالیت بدنی، کنترل استرس، بهبود خواب و روابط اجتماعی مؤثر باشد.
در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، ایجاد برخی تغییرات کوچک در سبک زندگی آنها میتواند تفاوت زیادی در علائم ریزش مو ایجاد کند. برخی از دستورات اصلاح سبک که در درمان تخمدان پلی کیستیک و کاهش ریزش مو موثر هستند در ادامه شرح داده شدهاند.
رژیم غذایی متعادل: بر روی یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی ضروری مانند ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین تمرکز کنید. از غذاهایی که از سلامت مو حمایت میکنند، مانند سبزیجات برگدار، پروتئینهای بدون چربی و غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 استفاده کنید.
ورزش منظم: درگیر فعالیت بدنی منظم برای بهبود حساسیت به انسولین و ارتقای رفاه کلی باشید. ورزش به مدیریت مقاومت به انسولین کمک میکند، یک مشکل رایج در PCOS، که میتواند به طور غیرمستقیم برای سلامت مو مفید باشد.
تنظیم ساعت خواب: ریشه اصلی بیماری تنبلی تخمدان، عدم تعادل در هورمونهاست که راهکار اساسی برای تنظیم هورمونهای بدن خوابیدن به موقع در شب است. طبق تحقیقات انجام شده هورمونها از ساعت 10 شب الی 2 بامداد در بدن ترشح میشوند و در صورتی ساز و کار این هورمونها به درستی در بدن اعمال میشود که فرد در این زمان خواب باشد. پس اگر به دنبال یک درمان موثر جهت درمان تنبلی تخمدان هستید و میخواهید از شر یکی از عوارض آن که ریزش مو است خلاص شوید ساعت خواب شبانه خود را تنظیم نمایید.
مدیریت استرس: سطوح بالای استرس میتواند ریزش مو را تشدید کند. از تکنیکهای مدیریت استرس مانند ذهن آگاهی، یوگا یا مدیتیشن برای کاهش استرس و بهبود کیفیت کلی زندگی خود استفاده کنید.
نوشیدن آب: هیدراته ماندن برای موهای سالم ضروری است. روزانه مقدار کافی آب بنوشید تا پوست سر و فولیکولهای مو به خوبی هیدراته شوند.
درمانهای موضعی جهت رفع ریزش مو PCOS
درمانهای موضعی بدون نسخه مانند ماینوکسیدیل میتواند مکمل ارزشمندی برای روتین مراقبت از مو باشد. ماینوکسیدیل به دلیل توانایی خود در تحریک رشد مو و کاهش ریزش مو شناخته شده است.
این درمانهای موضعی برای ریزش مو PCOS میتواند علائم ریزش موی زنانه را متوقف و معکوس کند. در هر صورت شما باید برای تشخیص بهترین گزینههای درمانی با یک پزشک متخصص صحبت کنید و بهترین توصیهها را برای موهای خود و سایر علائم PCOS دریافت کنید.
نکات مراقبت از مو برای زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک
هنگام مواجهه با ریزش موی ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان، مراقبت خوب از موها حیاتی است. در اینجا نکات برتر ما آمده است:
استفاده از شامپوهای بدون سولفات: شامپوهای ملایم و بدون سولفات را انتخاب کنید تا از مواد شیمیایی خشن که میتوانند به موهای شما آسیب رسانده و اثر ریزش مو را تشدید کنند، اجتناب کنید.
استفاده محدود از وسایل حرارتی مو: حالت دادن موها و حرارت بیش از حد میتواند موهای شما را ضعیف و آسیب برساند. شما میتوانید از ابزارهای حرارتی مانند اتو مو استفاده کنید ولی بهتر است قبل از هر استفاده از یک محافظ حرارتی استفاده کنید.
محافظت از موها: با استفاده از کلاه یا استفاده از محصولات محافظ، از موهای خود در برابر نور خورشید و آسیبهای محیطی محافظت کنید.
بستن مناسب موها: هر روز موهای خود را به صورت دُم اسبی یا به صورت خیلی سفت نبندید زیرا این کار باعث آسیب و شکستگی مو میشود.
درمان خانگی ریزش مو تخمدان پلی کیستیک
درمانهای خانگی یا روشهای طبیعی برای کاهش اثرات سطوح بالای آندروژن بر روی موهای شما وجود دارد. که با رعایت این دستورات در کنار داروهایی که مصرف میکنید، باعث درمان بهتر و سریعتر تنبلی تخمدان میشود. در ادامه به برخی از درمانهای خانگی ریزش مو تنبلی تخمدان اشاره شده است.
رژیم غذایی: غذاهای پر فیبر به کاهش تأثیر قند خون بالا ناشی از PCOS کمک میکنند. اگرچه مستقیماً بر ریزش مو تأثیر نمی گذارد، کاهش علائم و عوارض جانبی PCOS ممکن است به شما در حفظ موهایی که در حال حاضر دارید کمک کند.
کاهش وزن: اگر چربی اضافی بدن دارید (شایع با PCOS)، کاهش وزن ممکن است به کاهش سطح آندروژن، کاهش علائم PCOS و کاهش ریزش مو کمک کند. حتی حداقل کاهش وزن میتواند کمک کننده باشد.
مکملها: ویتامینها، از جمله C، D و بیوتین، یک ویتامین B محلول در آب، با رشد موی سالم مرتبط هستند. روی، یک ماده معدنی، همچنین ممکن است به ریزش موی PCOS و هیرسوتیسم کمک کند.
عدم مصرف قند و شکر: قطع مصرف قند و شکر مصنوعی، تأثیر چشمگیری در درمان تنبلی تخمدان دارد و اگر شما قند و شکر را از مصرف روزانه خود قطع نمایید و به جای آن از قند طبیعی مانند شیره، خرما، توت خشک و غیره استفاده نمایید کمک قابل توجهی به درمان سریعتر تنبلی تخمدان انجام دادهاید. عدم مصرف قند مصنوعی باعث کاهش و بهبود علائم تخمدان پلی کیستیک میشود و از طرف در کنترل ریزش مو ناشی از کیست تخمدان موثر است.