فهرست محتوا
بهطور کلی دو نوع ریزش مو در زنان و مردان وجود دارد که عبارتند از: ریزش مو غیر ارثی و ریزش مو ارثی یا آلوپسی آندروژنیک. با توجه به اهمیت این دو موضوع ما در مقالهای بهطور جداگانه علل و راهکارهای درمان ریزش مو غیر ارثی را بهطور مفصل توضیح دادیم و تمرکز اصلی ما در این مطلب فقط بر روی ریزش مو ارثی میباشد که روشهای درمان ریزش مو آندروژنیک که به دو روش جراحی و غیر جراحی میباشد را توضیح دادهایم.
ریزش مو آندروژنیک چیست؟
ریزش موی آندروژنتیک (AGA) شایعترین نوع ریزش موی ارثی در مردان و زنان است. البته تفاوتهای زیادی در الگوهای ریزش مو در مردان و زنان وجود دارد. بهطور معمول، مردان موهای خود را در یک الگوی خاص از دست میدهند که به این صورت است، ابتدا ناحیه جلو و دو طرف سرشان (شقیقهها) و به دنبال آن راس سر (قله سر) کمپشت میشود. با توجه به این که الگو ریزش مو ارثی در زنان و مردان متفاوت است قطعا نحوه درمان آنها فرق دارد که در مقالهای بهطور جداگانه، درمان دارویی ریزش مو ارثی در مردان را توضیح دادیم.
در مورد زنان این الگو متفاوت است، در زنان معمولا کمپشت شدن، بدون ریزش از خط موی جلوی سر و در واقع از یک تا دو سانتیمتر عقبتر از خط مو شروع میشود و کل سر را درگیر میکند. ریزش موی زنان معمولا کل سر حتی ناحیه بانک مو یعنی نواحی پس سر و بالای گوشها را هم کمپشت میکند در حالی که ریزش موی مردان این چنین نیست و این نواحی دست نخورده باقی میمانند.
موی مردان در یک سوم جلوی سر و به خصوص در قله سر زودتر و با شدت بیشتر ولی در قسمتهای میانی روی سر با شدت کمتری کمپشت میشود اما در زنان وسط سر اغلب در امان نیست. ریزش موی زنان معمولا کل قسمت بالا و یا فقط منطقه جلو را کمپشت میکند. بر خلاف مردان، زنان معمولا تمامی موهای خود را در مناطق تحت ریزش مو از دست نمیدهند، بلکه به تدریج کمپشتتر میشوند اما مانند مردان کاملا طاس نمیشوند.
تصویر ۱: تفاوت الگو ریزش مو آندروژنیک در زنان و مردان
درمان غیر جراحی ریزش مو ارثی در زنان
گزینههای درمانی مختلفی برای کمک به ریزش مو در زنان وجود دارد که به دو دسته درمانهای پزشکی یا غیر جراحی و درمان جراحی تقسیمبندی میشوند. درمانهای غیر جراحی یا پزشکی شامل موارد زیر است که عبارتاند از:
- داروهای درمانی مانند محلول ماینوکسیدیل موضعی و همچنین فیناستراید خوراکی(Off-label use) در بیماران خاصی ممکن است با نظر پزشک تجویز شود ولی در همه بیماران موثر نیستند.
- داروهای تغذیهای مانند انواع ویتامینها، سیستئین B6، مینرالها و ریز مغذیها که بیشتر در بیمارانی که در شرایط خاص مثل زمان بارداری دچار ریزش یا کمپشتی مو شدهاند کاربرد دارند و نظر پزشک در استفاده از آنها بسیار مهم است.
- به نظر میرسد لیزر درمانی با لیزر کمتوان یا (Low Level Laser Therapy) LLLT نیز برای جلوگیری از ریزش موی بیشتر و تحریک افزایش قطر دوباره مو میتواند مفید باشد.
- ممکن است برای برخی افراد نیز از محصولات تیره کننده پوست سر مثل میکرو فیبرهای کراتین با نام تجاری تاپیک (TOPPIK) استفاده شود.
- برخی از درمانهای نیمه تهاجمی نیز وجود دارند مثل مزوتراپی و یا پی آر پی PRP (پلاسمای غنی از پلاکت یا به غلط مصطلح سلولهای بنیادی) که تاثیر هر یک از این روشها را در بخش مقایسه تکنیکهای درمان ریزش مو همین سایت میتوانید مطالعه نمایید.
درمان جراحی ریزش موی ارثی در زنان
عمل پیوند مو یا کاشت مو یک گزینه با دوام برای درمان کمپشتی مو در زنان است و در صورتی که فرد کاندید، معیارهای لازم برای پیوند موی طبیعی را داشته باشد نتایج این عمل در زنان نیز به اندازه مردان مثبت است. اولین معیار لازم این است که تمامی علل قابل درمان ریزش موها (که در مقالات قبلی به آنها اشاره شد) در فرد بیمار درمان شده باشد و یک سال از رفع شدن علل ریزش مو گذشته باشد چون حتی تا یک سال هم امکان رشد مجدد موها وجود دارد. برای درک دومین معیار لازم است بدانیم که ریزش موی ارثی در زنان دو الگوی کلی دارد که این دو الگو عبارتند از:
۱- الگوی کامل یاGlobal : موها در این الگو از کل سر ریزش پیدا میکنند و کل سر تراکم تقریبا یکسانی از مو و ریزش دارند بدیهی است که در این الگو موی هر ناحیه بالقوه ممکن است دچار ریزش شود، لذا به هیچ قسمتی از سر بهعنوان بانک مو جهت برداشت مو نمیتوان تکیه کرد، شایان ذکر است که ۸۰ درصد ریزش موهای ارثی زنان در این دسته قرار میگیرند.
۲- الگوی مردانه ریزش موی زنان: در الگوی مردانه ریزش موی زنان ریزش مو در نواحی جلو، رو و فرق سر بیشتر بوده و نواحی پس سر و بالای گوش ریزش کمتری را تجربه میکنند، دقیقا مشابه چیزی که در مردان به وقوع میپیوندد، در این الگوی ریزش موهای نواحی پس سر و بالای گوشها نسبت به موهای مابقی نواحی از ماندگاری بیشتری بهرهمند میباشند لذا میتوان از موهای این نواحی بهعنوان بانک مو جهت کاشت مو بهره برد، حدود ۲۰ درصد زنان با ریزش موی ارثی در این دسته قرار میگیرند.
اکنون که الگوهای ریزش مو در زنان مشخص شد میتوان به معیار بعدی پرداخت و آن این است که الگوی ریزش مو در زنان مشابه مردان باشد یعنی قسمت پس سر و بالای گوشها از تراکم بالا بهره برده و دچار کمپشتی یا ریزش موها نشده باشند و ریزش تنها نواحی جلو، رو و پشت سر را درگیر نموده باشد. متخصصین کاشت موی طبیعی در تشخیص این معیارها ماهرند، پس فقط نظر این افراد در موثر بودن یا عدم تاثیر کاشت مو در زنان باید مورد توجه قرار گیرد. عوارض جانبی تصمیم اشتباه در انتخاب کاندید مناسب برای کاشت مو بعد از این عمل جراحی کم میباشد اما چنانچه فردی انتخاب شود که نواحی بانک مو هم دچار کمپشتی یا ریزش باشد، نتیجه حاصل پس از کاشت مو پایدار نبوده و موهای کاشت شده هم درجاتی از ریزش و کمپشتی را تجربه خواهند نمود.
حتی در جراحیهای موفق کاشت مو در زنان هم همانند مردان، به زنان مبتلا به این نوع ریزش مو متعهد بودن به درمان غیر جراحی طولانیمدت برای پیشگیری از پیشروی ریزش موها در آینده و به حداکثر رساندن امکان افزایش قطر مجدد موها برای ایجاد یک نتیجه با تراکم توصیه میشود.
در کاشت ابرو در زنان دچار ریزش موی ارثی هم توصیه میگردد افرادی کاندید انجام کاشت ابروی طبیعی شوند که در نواحی بانک موی پس سر به هیچ عنوان ریزش یا کمپشتی موها وجود نداشته باشد، اگر چه در حین کاشت ابرو گرافتهایی انتخاب میشوند که بیشترین قطر، تیرهترین رنگ و مقاومترین ریشه را دارند اما در صورت درگیری ناحیه بانک مو در زنان هم امکان عدم ایجاد نتیجه نهایی رضایتبخش در کاشت ابرو وجود خواهد داشت.
سلام آقای دکتر، تا چند وقت باید درمانهایی را که برای ریزش مو ارثی گفتید انجام بدهیم ؟
باسلام
با توجه به اینکه ریزش مو ارثی یک روند مادام العمر بوده و بدلیل تعریف کد های ژنتیک ریزش مو در فرد تا پایان عمر با وی خواهد بود ، مصرف داروها و درمان های ریزش موی ژنتیک هم مانند برخی بیماری های دیگر مثل دیابت یا فشارخون باید مادام العمر باشد.
سلامت و پیروز باشید
وقت بخیر، مصرف قرص فیناستراید برای کنترل ریزش مو ارثی برای خانم ها عوارض ندارد؟
سلام
فیناستراید عوارض زیادی در خانم ها ندارد و در واقع بیشترین عوارض فیناستراید مربوط به زمان بارداری و تاثیر منفی است که روی جنین پسر می گذارد. البته به این نکته نیز باید اشاره کرد که در تعداد بسیار کمی از خانم هایی کا ریزش موی ارثی دارند فیناستراید موثر می باشد ، چرا که فیناستراید برای خانم هایی موثر است که سطح بالای دکتر نواییمون های مردانه دارند و این بسیار نادر است ، پس حتما استفاده از آن باید تحت نظر یک متخصص باشد.
شاد و پیروز باشید
سلام. خیلی ممنون. مطالب مفیدی در مقاله بود.
سلام
ممنون از اینکه نظر خود را با دیگران به اشتراک گذاشتید . تلاش این مجموعه بر ارائه مطالب تخصصی کاشت مو ، کاشت ابرو و ریزش مو بصورت کاملا علمی و صادقانه می باشد.
شاد و پیروز باشید
I love it whenever people come together and share
views. Great site, stick with it!
Thanx for your notice
We try our best to keep it this way
Thanx for your notice
We try our best to keep it this way