موخوره چیست و چگونه درمان می‌شود

به هر نوعی از آسیب و تغییر در ساختار ساقه‌ی موها، موخوره گفته نمی‌شود. مشخصا موخوره به دو یا چند رشته‌ای شدن انتهای مو و حتی گاهی کل طول مو گفته می‌شود که منجر به تغییر جنس و ظاهر موها می‌شود، گاهی نیز موخوره موجب تغییر رنگ‌ بخش‌های آسیب‌دیده موهامی‌شود. دکتر پارسا نوایی متخصص کاشت مو کلینیک دکتر نوایی در این به مقاله به‌طور جامع علل موخوره، روش‌های پیشگیری و درمان آن و روغن‌های گیاهی مفید و تاثیرگذار که در تقویت مو و درمان موخوره مناسب هستند را توضیح داده‌اند.

کلینیک دکتر نوایی یکی از تخصصی‌ترین مراکز درمانی در زمینه بیماری‌های مو و درمان آن‌ها است اگر دچار ریزش مو هستید یا از موخوره رنج می‌برید و موهای شما ساختاری شکننده و آسیب‌دیده دارند پیشنهاد می‌کنیم به بخش درمان ریزش مو در اصفهان مراجعه نمایید و با خدمات این مرکز آشنا شوید. همچنین جهت رزرو نوبت می‌توانید با شماره 09109105484 تماس حاصل نمایید.

1- علل موخوره چیست؟

بنا به گفته دکتر پارسا نوایی دلیل اصلی بروز موخوره، تخریب ساختار فلس مانند محافظ اطراف ساقه مو به نام “کوتیکل مو” یا “پولک مو” می‌باشد. به‌طورکلی علل ایجاد موخوره به دو دسته علل مربوط به آسیب‌های فیزیکی و آسیب‌های شیمیایی تقسیم‌بندی می‌شود که در شکل «1» به‌طور خلاصه نمایش داده شده است و در ادامه به‌طور کامل به توضیح هر یک از این علل پرداخته‌شده است.

 

شکل 1: علل موخوره

الف) آسیب‌های فیزیکی: از آسیب‌های فیزیکی می‌توان به صدمات ناشی از شانه زدن و برس کشیدن بیش‌ازحد، اتوی مو و یا سشوار کشیدن طولانی‌مدت و با درجه حرارت بالا اشاره نمود، همچنین یکی از دلایل ایجاد موخوره که اصولا مورد غفلت قرار می‌گیرد شانه کردن موها در هنگام حمام یا برس کشیدن موهای خیس می‌باشد شاید دور از ذهن به نظر برسد اما خیس شدن موها به دلیل آسیب‌پذیر کردن ساختار محافظ دور ساقه مو (کوتیکول مو) باعث تخریب این ساختار در هنگام شانه یا برس زدن موهای خیس می‌شود.

ب) آسیب‌های شیمیایی: از علل آسیب شیمیایی موها می‌توان به رنگ کردن مکرر، شستشوی سر با صابون و شامپوهای اسیدی و قلیایی (غیراستاندارد) اشاره نمود. مخصوصا رنگ کردن یا دکلره کردن موها به دلیل استفاده از اکسیدان که در واقع مخرب مستقیم ساختار ساقه مو جهت تخلیه رنگ‌دانه‌های ساقه مو است تاثیر بسزایی در ایجاد موخوره در چند ماه بعد از رنگ کردن موها دارد.

بیشتر بدانید
کیست تخمدان یکی از علل شایع ریزش مو در خانم‌ها است که جهت اطلاع از علائم این بیماری و نحوه درمان آن می‌توانید به مطلب ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان مراجعه نمایید. 

2- چه افرادی مستعد ایجاد موخوره هستند؟

موخوره بیشتر در افرادی با موهای خشک و بیشتر در موهای بلند رخ می‌دهد چرا که موهای خشک به دلیل کمتر بودن محافظت فیزیکی چربی طبیعی پوست سر بنام سبوم از حساسیت و شکنندگی بیشتری در مقابل آسیب‌های فیزیکی و شیمیایی برخوردار هستند. همچنین موهای بلند به دلیل عمر بیشتر لایه محافظ یا کوتیکول مو این لایه تا حدودی قدرت خود در محافظت از ساقه موها را از دست داده و درواقع سد ضعیف‌تری در مقابل انواع آسیب‌های فیزیکی و شیمیایی ساقه مو است.

 

تصویر 2: موخوره

3- روش‌های پیشگیری و درمان موخوره

متاسفانه درمان شناخته‌شده برای موخوره وجود ندارد اما با رعایت یکسری موارد می‌توان از موخوره مو پیشگیری کرد و یا حتی خیلی سریع‌تر موخوره را برطرف نمود که نکات مهم و کلیدی درباره پیشگیری و درمان موخوره عبارت‌اند از:

  • اصلی‌ترین راه پیشگیری از پیشرفت بیماری و بهبودموخورهکوتاه کردن مرتبانتهای موهای مبتلا به موخوره می‌باشد.
  • از شانه کردن موها در حین حمام پرهیز کرده و یا از شانه‌های چوبی بافاصله زیاد بین دندانه‌ها استفاده کرد و بعد از حمام نیز در صورت نیاز به برس کشیدن موها ابتدا موها را با حوله خشک کرده فرصت کافی برای رفع نم موها داده و سپس اقدام به برس کشیدن موها نمایید.
  • همچنین باید از شامپوهای ملایم و مخصوص موهای آسیب‌دیده استفاده گردد.
  • دکتر پارسا نوایی اشاره کردند که نوشیدن آب و مایعات کافی جهت حفظ رطوبت بدن و نیز موها یکی دیگر از راه‌های مبارزه با موخوره است.
  • اما شاید قوی‌ترین و مهم‌ترین راه‌کار رفع و کنترل موخوره استفاده ازروغن‌های درمانی باشد که در بخش بعد به‌طور مختصر به معرفی روغن‌های مفید برای درمان موخوره پرداخته‌شده است. در شکل «2» به‌طور خلاصه راهکارهایی که در بالا برای درمان و پیشگیری از موخوره توضیح داده شده‌اند نمایش داده شده است.

 

شکل 2: روش‌های پیشگیری و درمان موخوره

 

4- یازده روغن گیاهی مفید برای تقویت مو و رفع موخوره

روغن‌هایی که می‌توان برای تقویت موها استفاده کرد انواع زیادی دارند که در شکل «2» نمایش داده شده است و در ادامه هر یک از آن‌ها توضیح داده شده‌اند.

 

شکل 3: روغن‌‌های گیاهی مفید برای درمان موخوره

 

1- روغن بادام تلخ: شاید معروف‌ترین روغنی که از دیرباز جهت درخشان شدن و افزایش مقاومت موها استفاده می‌شده است روغن بادام تلخ می‌باشد.

2- روغن کرچک: به دلیل وجود امگا ۹ در این روغن این روغن از خشکی موها جلوگیری کرده و با حفظ رطوبت در خود به‌خوبی به‌عنوان یک آب‌رسان قوی برای مو کارایی دارد.

تصویر 2: روغن کرچک

3- روغن مورد: از این روغن هم برای مقاوم‌سازی موها می‌توان استفاده نمود.

4- روغن اسطوخودوس: این روغن هم در ترکیب با روغن‌های دیگر مثل روغن نارگیل جهت تقویت موها مورداستفاده قرار می‌گیرد.

5- روغن نارگیل: با توجه به نفوذپذیری بالای این روغن در بافت ساقه مو و نیز تامین برخی از پروتئین‌ها، می‌توان گفت که روغن نارگیل یکی از بهترین انتخاب‌ها در جهت بهبود آسیب‌های ناشی از موخوره است.

6- روغن آرگان (ارقان): روغن آرگان که به‌تازگی موردتوجه قرار گرفته است در واقع سابقه‌ای دیرینه در درمان موخوره دارد که این امر به‌واسطه وجود اسیدهای چرب و ویتامین E در ساختار این روغن می‌باشد که به همین دلیل به راحت‌تر شانه شدن موها و گریز از آسیب‌های ناشی از شانه زدن و برس کشیدن موها کمک می‌کند.

تصویر 3: روغن آرگان

7- روغن ماکادمیا: با توجه به سنگین بودن این روغن و قدرت نفوذ بالا شاید بتوان گفت بهترین محافظ در مقابل آسیب‌های حرارتی مثل سشوار یا اتو مو روغن ماکادمیا می‌باشد.

8- روغن هسته انگور: اصولا به‌صورت ترکیب با سایر مواد مغذی مصرف می‌شود چرا که باعث جذب بهتر و کامل‌تر این مواد می‌شود.

9- روغن بابونه: درست است که روغن بابونه به‌عنوان یک ضدالتهاب پوست سر جهت رفع شوره‌های سر کاربرد دارد اما تاثیر چندانی در رفع موخوره ندارد.

10- روغن آووکادو: علاوه بر اینکه روغن آووکادو جز روغن‌های سبک بسیار مغذی با طیف بالایی از ویتامین‌ها و املاح حیاتی برای موها است، شاید بتوان گفت تنها روغنی که از موها در مقابل اشعه فرابنفش خورشید محافظت می‌کند همین روغن است.

11- روغن رزماری: با توجه به تاثیر این روغن در نرم و لطیف کردن موها و کمک به سهولت شانه زدن و برس کشیدن موها این روغن نیز تا حدودی در کاهش آسیب‌های فیزیکی منجر به موخوره موثر می‌باشد.

 

تصویر 4: روغن رزماری

 

5- دستورالعمل استفاده از روغن‌های تقویتی مو

بهترین راه استفاده این است که از دست‌ها بدون دستکش برای مالیدن روغن به موها استفاده کنید. مقداری از روغن را کف دست ریخته، کف دست‌ها را به هم بمالید تا روغن در اثر حرارت اصطکاک حاصل گرم شود چراکه به این صورت هم راحت‌تر روی موها پخش‌شده و هم بهتر جذب موها می‌شود.

از روی سر شروع کنید و تا انتهای موها روغن را پخش‌کنید، دقت کنید انتهای موها نقش حیاتی‌تری در درمان و رفع موخوره دارند لذا اگر احساس کردید که خشکی این ناحیه بیشتر است مجددا دست‌ها را به روغن آغشته کرده و انتهای موها را به‌کرات از بین انگشتان رد کنید تا انتهای همه موها به روغن آغشته شود، حتی می‌توانید به‌آرامی از یک شانه با دندانه‌های بزرگ هم برای پخش بهتر روغن استفاده نمایید.

بنا به گفته دکتر پارسا نوایی در طول درمان موخوره با روغن باید در نظر داشته باشید که حتما از شامپوهای ملایم با pH نرمال مثل شامپو بچه استفاده نمایید، همچنین حتما بین زمان استفاده از روغن‌ها و حمام رفتن چندساعتی فاصله بگذارید تا این روغن‌ها فرصت بیابند اثر خود را بگذارند حتی بهتر است در صورت امکان یک‌شب تا صبح موها آغشته به روغن باقی بمانند.

16 پاسخ به “موخوره چیست و چگونه درمان می‌شود”

  • ممنون بابت مطلب مفیدتون؛ اون بخشی که در مورد روغن های گیاهی برای درمان موخوره را توضیح داده بودید را خیلی خوب امیدوارم با استفاده از اون ها بتونم نتجیه بگیرم

    • سلام
      خوشحالم که مقاله فوق براتون جذاب بوده ، لطفا برای درمان علمی تر و صحیح تر حتما از مشاوره با یک متخصص پوست و مو هم بهره ببرید
      موفق باشید

  • سلام وقت بخیر، این روغن هایی را که تو مقاله معرفی کردید را اگر موهامون را با این روغن ها چرب کنیم دیگه دچار موخوره نمی شویم؟

    • سلام
      همانطور که در مقاله اشاره شد متاسفانه درمان قطعی و شناخته شده برای موخوره وجود ندارد اما استفاده از این روغن ها تا حدودی به کنترل پیشروی موخوره کمک خواهد نمود.
      شاد و سلامت باشید

    • سلام
      مکانیسم اثر اکثر روغن ها در موخوره عبارت است از پر کردن فضاهای متخلل ایجاد شده در کوتیکول های مو لذا بنظر می رسد انواع دیگری از روغن ها نیز در این زمینه موثر باشند ، موارد مورد اشاره در این مقاله بر پایه پر تکرارترین نتایج بررسی های علمی می باشد.
      شادو سلامت باشید

    • سلام
      بله با توجه به پر شدن منافذ خالی شده ساقه مو در موخوره توسط روغن سیاه دانه این روغن نیز تا حدودی در بهبود وضعیت موخوره فرد موثر می باشد.
      شادو سلامت باشید

    • سلام
      خوشحالیم که توانسته ایم مقاله مفید برای استفاده هموطنان عزیز ارائه دهیم.

  • سلام ممنون بابت مطلب خوبتون امیدوارم این روغن هایی را که معرفی کردید استفاده کنم و نتیجه بگیرم واقعا خسته شدم از دست موخوره

    • سلام و سپاس
      انشالله که مفید واقع شود اما بهترین کار مراجعه به یک متخصص پوست و مو می باشد

    • سلام
      بله درمان های مختلفی برای موخوره هست ، حتما جهت ویزیت و درمان به یک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید.

  • سلام من موخوره دارم و ۱ یا ۲بار به آرایشگاه رفتم کوتاه کردم نوک مو هام رو ولی باز هم موخوره گرفتم میشه بگید چیکار کنم و اینکه روغن سیاه دانه برای رشد مو خوبه و موخوره نمیاره

    • سلام
      برای مشکل موهاتون حتما به متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا درمان لازم براتون صورت بگیرد
      تندرست و سلامت باشید