فهرست محتوا
خارش ابرو یکی از مشکلاتی است که ممکن است برخی از افراد دچار آن شوند و از این مشکل رنج ببرند در حقیقت علت خارش ابرو به عوامل مختلفی بستگی دارد و دلیل خارش ابرو در همه افراد یکسان نیست و نیاز به بررسی پزشک پوست و مو دارد. خارش ابروها میتواند ناشی از عوامل زیادی باشد، از جمله آلرژی، عفونتهای قارچی، بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس و حتی کندن یا اپیلاسیون ابروها.
بسیاری از موارد خارش ابرو جدی نیستند و ممکن است خود به خود یا با درمانهای خانگی ساده برطرف شوند. در موارد دیگر مانند زونا یا شپش ممکن است نیاز به درمان فوری پزشکی با داروهای موضعی یا خوراکی داشته باشد. در برخی موارد خارش ابروها ممکن است نشانه یک بیماری پوستی، عفونت یا واکنش آلرژیک باشد. با این حال، اغلب این چیزی است که خود به خود از بین میرود. در ادامه به طور کامل علت خارش پیشانی و ابرو مورد بررسی قرار گرفته است و عواملی که باعث ایجاد این مشکل میشوند به همراه روشهای درمان خارش ابرو توضیح داده شدهاند.
علل خارش شدید ابرو
خارش ابروها معمولاً نگرانکننده نیست و ممکن است یک تحریک موقتی باشد که خود به خود از بین میرود اما اگر متوجه شدید که ابروهایتان اغلب خارش دارند یا اگر خارش از بین نمیرود، بهتر است شروع به ردیابی علائم خود کنید و به پزشک مراجعه کنید و علائم خارش خود را شرح دهید.
بسیاری از شرایطی که منجر به خارش ابرو میشوند خیلی خطرناک نیستند. اگر به خوبی کنترل شوند، نباید بینایی را تحت تأثیر قرار دهند. درمان برخی از شرایط در خانه آسان است اما برخی از علائم نیاز به مراجعه به پزشک و درمان مداوم دارند اما در هر صورت، خارش ابروها را نادیده نگیرید اگر در کیفیت زندگی شما اختلال ایجاد کرده است.
قبل از این به پزشک مراجعه کنید از خود بپرسید که آیا علائم دیگری همراه با خارش ابروهای خود دارید یا خیر. برخی از علائم که همراه با خارش ابرو باید در نظر بگیرید عبارتند از:
- پوسته پوسته شدن
- سرخی
- برآمدگیها
- سوزش
- درد
- گزگز کردن
- علائم مشابه در هر قسمت دیگر از بدن شما
همچنین توجه داشته باشید که آیا سابقه بیماریهای پوستی دارید که باعث خارش یا سوزش در سایر قسمت های بدن شما میشود. خارش ابروهای شما ممکن است ارتباطی نداشته باشد اما برخی از بیماریها می توانند در قسمتهای مختلف بدن شعلهور شوند. اگر به طور مرتب خارش ابروها را تجربه می کنید، ممکن است علت خاصی وجود داشته باشد. در ادامه علل شایع خارش ابروها به طور کامل توضیح داده شدهاند.
علل خارش ابرو |
روش درمان |
اصلاح و برداشتن ابرو |
استفاده از ژل آلوئهورا و کمپرس سرد |
درماتیک سبورئیک |
استفاده از ضد آفتاب، مرطوبکننده و شامپو یا صابون ضدسولفات |
مالاسزیا
|
ضد قارچهای موضعی و استروئیدهای موضعی |
کاشت ابرو |
هیدروکسی زین، آنتیهیستامین |
پسوریازیس
|
استروئیدهای موضعی، رتینوئیدها و فتوتراپی |
زونا |
کمپرس یخ، داروهای ضد ویروس |
واکنشهای آلرژیک |
آنتی هیستامینهای خوراکی و استروئیدهای موضعی |
اپیلاسیون و سایر خدمات زیبایی ابرو
درمانهای زیبایی مانند اپیلاسیون و بند انداختن میتوانند پوست ظریف اطراف ابروهای شما را تحریک کنند. معمولاً برجستگیها و خارش خفیف هستند و در عرض چند روز از بین میروند اگر علائم ادامه یابد، ممکن است یک عفونت سطحی پوست داشته باشید.
پزشک شما میتواند در تعیین این که آیا ناحیه ابروی شما عفونی شده است، همراه با بهترین روش درمانی کمک کند. در برخی موارد، عفونت خفیف در این ناحیه ممکن است به طور ایمن با محصولات بدون نسخه (OTC) درمان شود. درمان خارش ابرو ناشی از اپیلاسیون و بند انداختن شامل موارد زیر است:
- کمپرس سرد: این کار باعث کاهش تحریک و خارش میشود. بسته یخ را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه چند بار در روز بمالید. برای جلوگیری از سرمازدگی از یک پارچه بر روی ابروها استفاده کنید.
- ژل آلوئه ورا: این محصول طبیعی و بدون نسخه، خاصیت خنککننده دارد و همچنین میتواند پوست را به آرامی مرطوب کند. هنگام استفاده از آن باید از تماس با چشم خودداری کنید.
درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک نوعی اگزما است. این یک عارضه پوستی شایع است که حدود ۱ تا ۳ درصد از جمعیت افراد را تحت تأثیر قرار میدهد که به ۳۴ تا ۸۳ درصد از افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف میرسد. این یک بیماری پوستی است که قسمتهایی از بدن که غدد تولید کننده چربی زیادی در آن وجود دارد، از جمله ابروها را تحت تاثیر قرار میدهد.
درماتیت سبورئیک یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است که باعث التهاب پوست می شود. معمولاً سر و گردن را درگیر میکند اما میتواند روی صورت و ابروها نیز رخ دهد. درماتیت سبورئیک معمولاً به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی، سبک زندگی و محیطی ایجاد میشود. این بیماری ممکن است با رشد بیش از حد یک قارچ پوستی طبیعی به نام مالاسزیا ایجاد شود.
درمانهای خانگی که به کنترل درماتیت سبورئیک کمک میکنند عبارتند از:
- شامپوهای ضد شوره بدون نسخه
- مرطوب کنندهها یا نرم کننده پوست
- صابون ملایم و بدون سولفات
- ضد آفتاب و پرهیز از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
- اجتناب از شستشوی بیش از حد که میتواند باعث خشکی پوست شود
کاشت ابرو
با توجه به این که امروزه اکثر افراد تمایل به داشتن ابروهای پرپشت و ضخیم دارند انجام عمل زیبایی پیوند ابرو بسیار رایج شده است. در کاشت ابرو از موهای ناحیه پشت سر برداشت میشود و این موها پس طی یکسری مراحل به ناحیه ابرو پیوند زده میشود. همانند هر عمل زیبایی که یکسری عوارض دارد پیوند ابرو نیز از این موضوع مستثنی نیست و یکی از عوارض شایع آن خارش ابرو بعد از کاشت است که جای هیچ نگرانی ندارد که با گذشت چند روز و با مصروف یکسری داروها که پزشک تجویز میکند به طور کامل برطرف میشود.
در یک هفته اول بعد از کاشت ابرو میتوان از داروهای ضد خارش خوراکی مانند قرص هیدروکسیزین یا سیتریزین و یا انواع دیگر داروهای آنتیهیستامین استفاده نمود اما بعد از گذشت یک هفته میتوان در صورت عدم رفع خارش با این داروها و حس خارش شدید از کورتون موضعی مانند پماد هیدروکورتیزون نیز استفاده نمود این داروها با کاهش التهاب ناحیه خونرسانی بیش از حد را تقلیل داده و در رفع حس خارش بسیار مؤثر هستند.
واکنش آلرژیک
خارش ابروها ممکن است نشانه ای از واکنش آلرژیک به یک محصول یا درمان زیبایی صورت باشد. سالانه افراد زیادی از آلرژی رنج میبرند. آلرژی زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به یک ماده خاص بیش از حد واکنش نشان دهد. فردی که واکنش آلرژیک دارد ممکن است این موارد را تجربه کند:
- خارش
- عطسه کردن
- سرفه کردن
درمانهای مختلفی برای آلرژی پوستی در نظر گرفته میشود که متناسب با وضعیت هر فرد و نوع آلرژی روش درمانی متفاوت که برخی از راهکاری درمانی شامل موارد زیر است:
- استروئیدهای موضعی: این شامل گزینههای خفیف بدون نسخه مانند کرم پوست هیدروکورتیزون است.
- آنتی هیستامینهای خوراکی: داروهایی مانند کلاریتین (لوراتادین) مادهای را که باعث ایجاد آلرژی میشود (به نام هیستامین) مسدود میکند.
شما میتوانید با پرهیز از جواهرات متداول فلزی حساسیتزا به ویژه آنهایی که از نیکل ساخته شدهاند و لوازم آرایشی معطر، شامپوها یا شویندههای صورت، خطر ابتلا به آلرژی را کاهش دهید.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی نوعی اگزما است که با تماس پوست با یک ماده تحریککننده ایجاد میشود. این نوعی واکنش آلرژیک است که میتواند بلافاصله یا چند ساعت پس از تماس با محرک باعث التهاب و پوست خشک و پوسته پوسته شود. محرک های رایج عبارتند از عطرها و فلزات.
درماتیت تماسی میتواند باعث خارش و پوسته پوسته شدن ابروها شود اگر پوست اطراف ابرو با موارد زیر تماس داشته باشد ممکن است باعث خارش در ابروها شود:
- شامپو یا شستشوی بدن
- محصولات آرایشی خاص
- سوراخ کردن ابرو یا جواهرات دیگر
دیابت
انجمن دیابت آمریکا بیان میکند که افراد مبتلا به دیابت ممکن است مشکلات پوستی بیشتری نسبت به افراد سالم داشته باشند. در واقع، شرایط پوستی میتواند اولین علامت دیابت باشد. مشکلات پوستی رایجی که ممکن است باعث خارش در افراد دیابتی شود عبارتند از:
- فولیکولیت: میتواند باعث تحریک و خارش در اطراف موهای ابرو شود.
- عفونتهای قارچی: مانند کاندیدا که باعث خارش، تاولهای ریز و پوسته پوسته شدن پوست میشود.
- گردش خون ضعیف: میتواند باعث خارش گسترده شود، هر چند این معمولا پاها را تحت تاثیر قرار میدهد.
برای خارش ابرو چی خوبه؟
بسیاری از موارد خارش ابرو جدی نیستند و خود به خود برطرف میشوند. این شامل آلرژیهای پوستی است که پس از حذف آلرژن برطرف میشود اگر ابروها را به حال خود رها کنید، التهاب و خارش ناشی از بندانداختن، تراشیدن، اپیلاسیون نیز ممکن است برطرف شود. علل دیگر ممکن است جدیتر باشند و برای رفع یا مدیریت شرایط زمینهای نیاز به درمان داشته باشند. انتظار جدول زمانی درمانی زیر را داشته باشید:
درماتیت سبورئیک: چهار تا هشت هفته بعد از مصرف ضد قارچ موضعی
مالاسزیا: دو تا سه هفته بعد از ضد قارچ موضعی
زونا: ۷ تا ۱۰ روز پس از مصرف داروهای ضد ویروسی خوراکی و سه تا چهار هفته تا بهبودی کامل تاولها.
پسوریازیس: دو تا چهار هفته داروهای سرکوب کننده ایمنی یا استروئیدها (اگرچه عود آن شایع است)
شپش: ۱۰ روز درمان و سپس یک تا دو هفته شانه زدن برای اطمینان از بین رفتن تمام شپشها.
در نهایت در یک جمعبندی کلی در مورد علت خارش ابرو میتوان گفت: هرکسی که فکر میکند ممکن است به یک بیماری پوستی مانند درماتیت سبورئیک یا پسوریازیس مبتلا باشد، باید به پزشک مراجعه کند. افرادی که علائم زونا را دارند نیز باید در اسرع وقت برای درمان با پزشک مشورت کنند.
اگر فردی علائم آنافیلاکسی داشته باشد، به مراقبت های پزشکی اورژانسی نیاز دارد. اگر فوراً تحت درمان قرار نگیرند، خطر تشنج، مشکلات قلبی یا مشکلات تنفسی وجود دارد و آنافیلاکسی میتواند کشنده باشد.
درمان خانگی خارش ابرو
خارش، خشکی پوست و شوره سر در قسمتهای مختلف بدن از اتفاقات رایج است. با این حال، یکی از بزرگترین چالشهای همه آنها شوره سر و خارش ابروها است اما افراد اغلب زمانی که ابروهایشان شروع به خارش میکند، بیش از حد به خود فشار میآورند. راهحلهای مختلفی جهت کنترل خارش ابرو وجود دارد و جای نگرانی ندارد. در ادامه چند راهحل برای درمان خارش ابرو توضیح داده شدهاند.
در پوست زیر ابرو و اطراف ابرو، مهم است که اطمینان حاصل شود که رطوبت در ابروها به اندازه کافی وجود دارد. در صورتی خشکی پوست ابرو و بروز خارش از یک مرطوبکننده یا کرم آبرسان استفاده کنید تا ابروها در طول روزمرطوب شوند در غیر این صورت پوسته پوسته شدن پوست ابروها میتواند خارش ابروهای شما را تحریک کند.
اگر خارش ابرو دارید، روغن درخت چای میتواند روش مفیدی برای شما باشد زیرا عفونت را از بین میبرد و التهاب را کاهش میدهد. برای استفاده از آن، یک یا دو قطره روغن درخت چای را با یک قاشق چایخوری روغن زیتون مخلوط کرده و روی ابروها ماساژ دهید. این کار هرگونه عفونت قارچی یا باکتریایی را از بین میبرد که به کاهش خارش کمک میکند.
در اطراف پوست ابروهای خود ضد آفتاب بزنید. آفتاب سوختگی میتواند به پوست اطراف ابرو نیز آسیب برساند و باعث خارش شود. یک لوسیون ضد آفتاب با کیفیت خوب میتواند از این اتفاق در زمستان و تابستان جلوگیری کند.
لایهبرداری پوست زیر ابرو با آبلیمو می واند به کاهش شوره ابرو و حذف سلولهای مرده پوست کمک کند. آبلیمو به کاهش التهاب نیز کمک میکند. برای استفاده از آن نصف قاشق چایخوری آبلیمو را با یک قاشق چایخوری روغن نارگیل یا زیتون مخلوط کنید و روی ابروها بمالید، بگذارید ۲۰-۳۰ دقیقه بماند سپس آن را با آب تمیز کنید.
لمس مکرر ابروها و صورت میتواند منجر به بسیاری از عفونتهای قارچی و باکتریایی شود زیرا دستهای شما اغلب کثیفتر از آن چیزی است که فکر میکنید بنابراین باید از دست زدن به صورت خودداری شود و در صورت تمایل همیشه ابتدا دستان خود را بشویید یا حداقل آنها را ضدعفونی کنید.