داروهای بعد از کاشت مو

همانند اهمیت تغذیه در کاشت مو استفاده از دارو در مراحل مختلف کاشت مو اهمیت به سزایی دارد. با وجود این که کاشت مو یک درمان غیر دارویی و جراحی است اما در موارد خاصی از برخی داروها برای رفع برخی از عوارض یا کمک به رؤیت نتایج بهتر بهره گرفته می‌شود، در این مقاله به توضیح داروهایی که قبل، حین و بعد از انجام کاشت مو ممکن است مورد استفاده قرار گیرند به‌صورت جداگانه خواهیم پرداخت و سعی می‌کنیم به زبان ساده مکانیسم اثر و عوارض احتمالی آن‌ها را بررسی نماییم.

 

بهترین قرص بعد از کاشت مو

 

داروهای قبل از عمل کاشت مو

داروهایی که قبل از عمل کاشت مو ممکن است مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از:

۱- یک نوع آنتی‌بیوتیک که بیشتر شامل قرص سفیکسیم ۲۰۰ (دو بار در روز) یا سفالکسین ۵۰۰ (هر ۶ ساعت) می‌باشد، این داروها به‌صورت پروفیلاکسی یا پیشگیری از وقوع عفونت از روز قبل از عمل شروع و تا پایان دوره حدود یک هفته‌ای استفاده می‌گردند.

دلیل استفاده از این داروها پیش از بروز عفونت این است که اگر به‌صورت اتفاقی در حین عمل یا پس از انجام عمل به دلیل ایجاد زخم در ناحیه پوست تعدادی از میکروب‌های سطح پوست یا به اصطلاح باکتری‌های فلور نرمال پوست که ضمن ضدعفونی و استریل کردن ناحیه کاشت به خوبی از بین نرفته‌اند بتوانند وارد بدن شوند در سطح دفاعی بعدی که گلبول‌های سفید خون هستند با کمک آنتی‌بیوتیک‌هایی که از روز قبل در خون وجود داشته‌اند کاملا از بین رفته و احتمال وقوع عفونت پس از کاشت نزدیک صفر باشد.

از عوارض احتمالی این داروها می‌توان به دل پیچه، ریفلاکس و اسهال اشاره نمود که البته در اکثر افراد این حالات رؤیت نمی‌شود و در صورت بروز این حالت‌ها نوع داروی آنتی‌بیوتیک تغییر پیدا می‌کند.

۲- در برخی از افراد که خون بسیار رقیق یا مشکل در انعقاد خون دارند ممکن است از کپسول ترانگزامیک (ترانکسامیک) اسید (ترانسید) یا آمپول ویتامین k تحت نظر متخصص کاشت مو استفاده گردد.

در آزمایشات خون قبل از عمل فاکتورهای انعقادی خون نیز بررسی می‌شوند که در صورت رؤیت اختلال در میزان یا کارکرد این فاکتورها پزشک معالج می‌تواند از این داروها بهره ببرد. البته این دارو به دلیل افزایش احتمال ایجاد لخته‌های خونی داخل عروقی و سکته حتما باید تحت نظر پزشک و با بررسی‌های کامل مصرف شود لذا از مصرف خودسرانه این دارو به شدت پرهیز نمایید.

 

داروهای مورد استفاده در حین عمل کاشت مو

۱- در برخی موارد ممکن است جهت کنترل استرس پیش از عمل و یا تپش قلب و فشار خون بالای بیمار از یک داروی آرام‌بخش بنزودیازپینی مانند قرص دیازپام، میدازولام و یا یک بتابلوکر مانند پروپرانولول (ایندرال) استفاده گردد.

استرس پیش از عمل یک مورد عادی و طبیعی بوده و نیاز به رفع آن در همه موارد وجود ندارد، تنها افرادی که واقعا استرس شدید و غیرطبیعی قبل از عمل احساس می‌نمایند به صورتی که روی روند عادی تفکر و رفتار آن‌ها تأثیر می‌گذارد باید تحت نظر پزشک از یکی از انواع داروهای آرام‌بخش استفاده نمایند لذا از مصرف خودسرانه این داروها بشدت پرهیز نمایید و تصمیم به مصرف یا عدم مصرف آن‌ها را به مشورت و نظر پزشک خود بسپارید.

 

۲- برای ایجاد بی‌حسی در ناحیه برداشت یا کاشت مو اصولا از ترکیبی از داروهای لیدوکایین، اپی نفرین در نرمال سالین استفاده می‌گردد. (در صورت سابقه حساسیت به داروی بی‌حسی دندانپزشکی حتما قبل از شروع عمل پزشک خود را مطلع نمایید تا از نوع خاصی از بی‌حسی استفاده نماید.)

با توجه به این که مصرف بیش از حد لیدوکایین ممکن است باعث عوارض زیادی شود تنظیم دوز داروی بی‌حسی بر عهده کادر درمان بوده و ترجیحا بعد از اعمال بی‌حسی اولیه فقط زمانی از بی‌حسی استفاده می‌شود که تحمل درد حین عمل برای بیمار سخت می‌باشد. البته باید در نظر داشت که بدون درد بودن پروسه عمل نسبت به کم‌مصرف نمودن مواد بی‌حسی در اولویت می‌باشد لذا چنانچه در حین عمل اثر بی‌حسی از بین رفته یا کم شده و درد حس نمودید حتما به کادر درمان اطلاع دهید تا مجددا جهت رفع درد از داروی بی‌حسی در نقطه موردنظر استفاده نمایند.

۳- در حین انجام عمل ممکن است در صورت صلاحدید پزشک از سرم نمکی یا قندی-نمکی استفاده شده یا اصلا از سرم استفاده نشود که این موارد به نظر پزشک و شرایط بیمار برمی‌گردد.

 

داروهای بعد از کاشت مو

بهترین داروها بعد از کاشت مو

استفاده از داروهای تقویتی و داروهای مورد نیاز بعد کاشت مو جزء مراقبت‌های بعد از کاشت مو به حساب می‌آید که در نتیجه نهایی کاشت مو بسیار تاثیر گذار است. در ادامه به داروهای بعد از کاشت مو پرداخته شده است.

۱- ادامه آنتی‌بیوتیکی که پیش از عمل شروع شده است تا پایان دوره یک هفته‌ای الزامی است.

۲- جهت کنترل درد بعد از عمل از قرص استامینوفن کدئین یا شیاف دیکلوفناک استفاده می‌شود که در صورت عدم استفاده از دخانیات بسیار مؤثر می‌باشد ولی در صورت وجود سابقه سیگار یا قلیان ممکن است جهت کنترل درد از دوزهای بیشتری از این داروها استفاده گردد.

۳- جهت کنترل خارش پس از عمل ممکن است از هیدروکسی‌زین یا داروهای مشابه آن مانند سیتریزین یا قرص آنتی‌هیستامین استفاده شود.

۴- استفاده از پماد ویتامین آ+د یا یک پماد ترمیم‌کننده در محل بخیه می‌تواند به بهبود سریع‌تر زخم کمک نماید.

۵- روزانه یک عدد مولتی‌ویتامین تا یک ماه می‌تواند روند بهبود زخم‌های ناحیه کاشت و رؤیت نتایج کاشت را سرعت ببخشد. در مورد رفع سریع‌تر التهاب و بهبود زخم‌ها قرص آناهیل (قرص آناناس) نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد ولی اکیداً توصیه می‌گردد در رفع التهاب از انواع کورتون مانند دگزامتازون استفاده نگردد.

۶- جهت کمک به رؤیت سریع‌تر و نتایج هرچه پرپشت‌تر کاشت مو می‌توان از دو داروی تائید شده ماینوکسیدیل و فیناستراید استفاده نمود که موارد استفاده، نحوه کاربرد و عوارض هر یک در مقاله‌های جداگانه به‌صورت کامل شرح داده شده استکه جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به مطالب درمان ریزش مو با ماینوکسیدیل و درمان ریزش مو با فیناستراید مراجعه کنید.

۷- دیگر داروهای تقویتی خوراکی مانند سیستئین ب ۶ یا ویتامین‌های مخصوص مو چندان مؤثر نبوده ولی گاها به‌صورت تنها یا همزمان با مزوتراپی یا پی آر پی (PRP) نیز استفاده می‌گردند.

 

داروهای تقویتی بعد کاشت مو

 

در یک جمع‌بندی کلی می‌توان گفت: تمامی داروهای بالا باید مطلقا تحت نظر متخصص کاشت مو یا با جلب نظر موافق وی استفاده شود اما بعد از گذشت یک ماه از انجام پروسه می‌توان برای استفاده از انواع داروها به نظر یک متخصص پوست و مو بسنده نمود.