جوش بعد از کاشت مو

 جوش بعد از کاشت مو که به آن فولیکولیت یا التهاب فولیکول (پیاز) مو هم گفته می‌شود،عارضه خطرناکی نیست اما به دلیل درد و خونریزی که ایجاد می‌کند نیازمند درمان است. این حالت مخصوصا بعد از انجام کاشت مو و به دلیل التهاب پوست ناشی از کاشت که شرایط را جهت بروز فولیکولیت مستعد می‌کند به‌وفور مشاهده می‌شود. فولیکولیت علل متعددی دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم و سپس انواع راه‌های پیشگیری و درمان فولیکولیت بعد از انجام کاشت مو را مرور می‌کنیم.

علائم فولیکولیت

علامت مشخصه فولکولیت دانه‌های برجسته ملتهب قرمز، صورتی یا سفیدرنگ اطراف ناحیه خروج مو از پوست است که معمولا دردناک می‌باشد، البته در ناحیه کاشت مو به دلیل بی‌حسی موقت ناحیه تا مدتی پس از کاشت ممکن است دردناک بودن ضایعه حس نشود. در اصلبسته شدن مجرای خروجی غده سباسه نزدیک فولیکول یا پیاز مو ناشی از علل مختلف مانند رشد باکتری‌ها یا با شیوع کمتر قارچ‌ها، ایجاد انسداد به‌واسطه جسم خارجی و انسداد ناشی از التهاب مجرا به دلیل مواد شیمیایی، رشد زیرپوستی و نابجای موها و غیره مکانیزم‌های اصلی ایجاد فولیکولیت هستند.

جوش بعد از کاشت مو

تصویر ۱: جوش بعد از عمل کاشت مو

انواع جوش بعد از عمل کاشت موی طبیعی

جوش‌های یا فولیکولیت‌های بعد از کاشت مو به دو دسته زودرس و دیررس تقسیم‌بندی می‌شود. فولیکولیت زودرس در بازه زمانی حداکثر دو هفته تا یک ماه بعد از عمل به وجود می‌آید اما فولیکولیت دیررس بعد از دو تا سه ماه از عمل بروز می‌کند.

فولیکولیت زودرس: به گفته دکتر پارسا نوایی، شایع‌ترین علت ایجاد فولیکولیت زودرس پس از کاشت مو این است که موی پیوند شده به‌عنوان یک جسم خارجی عمل کرده و مجرای خروجی غده سباسه که قبلا در محل کاشت وجود داشته است را می‌بندد، اما رشد انواع باکتری‌ها به‌واسطه تلقیح باکتری به لایه‌های زیرین پوستی در حین انجام عمل کاشت مو نیز یکی دیگر از علل بروز فولیکولیت پس از انجام عمل پیوند موی طبیعی می‌باشد.

فولیکولیت دیررس: شایع‌ترین علت ایجاد فولیکولیت دیررس پس از کاشت مو رشد زیرپوستی موها می‌باشد. توجه داشته باشید که ساقه موی پیوند شده بعد از گذشت حدود یک ماه ریزش پیدا می‌کند و تا خارج شدن پیاز مو از حالت نهفتگی و شروع به رشد آن حدود ۲ تا ۳ ماه پس از انجام عمل کاشت موی طبیعی به دلیل وجود نداشتن ساقه مسیر عبور ساقه مو از ریشه به سطح پوست بسته می‌شود لذا تا زمانی که مو مجدد مسیر خود به سطح پوست را باز کند، موها به‌صورت زیرپوستی رشد کرده و منجر به ایجاد فولیکولیت می‌شود. همچنین در این بازه زمانی نیز به دلیل التهاب قبلی و آسیب‌پذیری پوست ممکن است باکتری‌های فرصت‌طلب شروع به رشد در فولیکول مو کرده و مسیر خروجی را مسدود و منجر به فولیکولیت شوند.

انواع جوش بعد از کاشت مو

شکل۱: انواع جوش بعد از کاشت مو

شایع‌ترین علل ایجاد جوش بعد از کاشت مو

  1. استافیلوکوک ارئوس: این باکتری اصطلاحا فلور نرمال سطح پوست می‌باشند و به‌صورت طبیعی روی سطح پوست زندگی می‌کنند اما زمانی رشد آن‌ها منجر به بروز مشکل می‌شود که در اثر بریدگی یا آسیب پوستی به‌جای سطح پوست به عمق پوست نفوذ کرده و در آنجا تکثیر می‌یابند.
  2. پسودوموناس: محل شایع تماس با این باکتری در سونا، جکوزی و استخرهای عمومی فاقد سطح کلر مناسب آب است. به همین دلیل ترجیحا تا یک ماه پس از انجام کاشت موی طبیعی بهتر است از استفاده از سونا، جکوزی و استخرهای عمومی پرهیز گردد.
  3. استرپتوکوک: باکتری کمتر شایعی است که آن نیز ممکن است منجر به بروز فولیکولیت شود.
  4. نئوسپورین: بیشتر در موارد درماتیت تماسی آلرژیک منجر به بروز فولیکولیت شده و کمتر به عوارض ناشی از کاشت مو مرتبط است.
  5. پیتروسپروم: شایع‌ترین قارچ مسبب ایجاد فولیکولیت می‌باشد که فولیکولیت‌های ناشی از آن به‌راحتی به درمان‌های ضد قارچ پاسخ می‌دهند.

علل ایجاد جوش بعد از کاشت مو

شکل ۲: علل ایجاد جوش بعد از کاشت مو

عوامل مستعد کننده ابتلا به فولیکولیت

به گفته دکتر پارسا نوایی متخصص کاشت مو کلینیک دکتر نوایی، تعدادی از فاکتورهای فردی و محیطی با ایجاد شرایط مناسب منجر به بروز هرچه راحت‌تر و بیشتر فولیکولیت در افرادی که تحت عمل کاشت موی طبیعی قرار گرفته‌اند می‌شوند، شایعترین این فاکتورها به قرار زیر هستند:

  1. دیابت: دیابت باعث کاهش قدرت مبارزه بدن با باکتری‌ها و دیگر ارگانیسم‌ها می‌شود از این رو شرایط ایجاد جوش‌های بعد از عمل کاشت مو را تسهیل می‌کند.
  2. چاقی: با فراهم کردن شرایط مناسب برای رشد ارگانیسم‌های مولد جوش‌های بعد از کاشت مو می‌باشند.
  3. بیماری‌های تضعیف کننده سیستم ایمنی: این بیماری‌ها به دلیل تضعیف عوامل دفاعی بدن مانند گلبول‌های سفید خون در مقابل این ارگانیسم‌ها باعث بروز راحت‌تر فولیکولیت بعد از عمل پیوند مو می‌شوند.
  4. داروهای سرکوب‌گر سیستم ایمنی بدن: این داروها با سرکوب سیستم دفاعی بدن عملا مبارزه بدن با این عوامل را بی نتیجه می سازد.
  5. سابقه التهابات پوستی به غیر از التهابات ناشی از انجام کاشت مو مانند درماتیت سبوره: این التهاب‌ها با ایجاد محیط مناسب برای رشد ارگانیسم‌ها، ایجاد جوش‌های بعد از پیوند مو را تسهیل می‌کنند.

عوامل مستعد کننده ابتلا به فولیکولیت

شکل ۳: عوامل مستعد کننده ابتلا به جوش بعد از کاشت مو

پیشگیری از فولیکولیت

برای اینکه دچار فولیکولیت یا جوش بعد از عمل کاشت مو نشوید باید یکسری موارد را رعایت کنید که عبارتند از:

  • رعایت بهداشت فردی و استحمام مرتب
  • دوری از محیط‌های آلوده مانند استخرهای عمومی
  • شستشو مرتب وسایل در ارتباط با پوست ناحیه کاشت مو مانند کلاه
  • پرهیز از تیغ کشیدن موهای سر

روش‌های درمان‌ جوش بعد از کاشت مو

برای درمان جوش‌های بعد از کاشت مو روش‌های درمانی مختلفی وجود دارد که عبارتند از:

  • درمان انتخابی برای هر جسم خارجی منجر به فولیکولیت، کندن پوست روی محل جوش و تخلیه آن است. بهتر است این کار در حمام و با استفاده از ماساژ با مخلوط شامپو و بتادین به نسبت یک‌به‌یک انجام شود تا حین ترکیدن جوش‌ها باکتری‌های موجود از بین رفته و فرصت مهاجرت به فولیکول‌های مجاور را از دست بدهند.
  • قرار دادن لایه‌های ژل یا گاز وازلینه بعد از عمل پیوند مو روی ناحیه گیرنده می‌تواند باعث فولیکولیت انسدادی شود که با حذف لایه ژل و وازلین موجود در گاز وازلینه و تخلیه جوش‌ها قابل‌درمان است.
  • در صورت عدم پاسخ‌دهی درمان تخلیه فشاری فولیکولیت می‌توان از انواع آنتی‌بیوتیک‌های موضعی و خوراکی استفاده نمود.
  • از ژل کلیندامایسین به‌صورت موضعی روزانه دو مرتبه در نواحی دارای جوش و نیز نواحی مستعد فولیکولیت می‌توان بهره برد.
  • کلوگزاسیلین و داکسی سایکلین از دیگر آنتی‌بیوتیک‌هایی هستند که به‌صورت خوراکی جهت رفع جوش بعد از کاشت مو استفاده می‌شوند.